انواع روش‌ها و تکنیک‌های چاپ

دراین مقاله می‌خوانید:

چاپ چیست؟

چاپ، فرآیند بازتولید انبوه تصاویر گرافیکی و متن روی کاغذ، پارچه، شیشه، چوب و…. با استفاده از الگوهای خاص است. چاپ دو منظور دارد، اول: به صورت بصری محتوا را به گیرنده انتقال می‌دهد و دوم: از طریق متن قوی صحبت می‌کند. بنابراین، هر دو هدف با گزینه‌های چاپ عالی و مناسب، محقق می‌شود. چاپ نقش مهمی در صنایع مختلف از جمله صنعتی دارد.

انواع روش‌ها و تکنیک‌های چاپ

تکنیک‌های متفاوت چاپ به شما کمک می‌کند تا بهترین گزینه را برای ارائه و معرفی محصولات خود انتخاب نمایید. سه نوع از مهم‌ترین روش‌های چاپ: چاپ دیجیتال، چاپ افست و چاپ اسکرین است. اما روش‌های بسیار دیگری وجود دارد که در ادامه به تمامی آنها می‌پردازیم.

1) چاپ افست (Offset Printing)

چاپ افست یک روش پرکاربرد برای چاپ تولید انبوه است. این روش شامل چاپ صفحاتی است که معمولاً از آلومینیوم (زینک به انگلیسی Printing Plate ) ساخته می‌شوند. هر زینک zinc دارای تصویری از محتوایی است که قرار است چاپ شود. سپس محتوای این صفحات بر روی غلتک‌ها یا پتوها دستگاه های چاپ منتقل می شود، یا “افست” می‌شود. سپس پتوهای لاستیکی جوهردار تصویر را روی کاغذ منتقل می‌کنند.

این فرآیند، افست نامیده می‌شود. زیرا، جوهر به‌جای اینکه مستقیماً روی کاغذ ریخته شود، ابتدا از صفحه آلومینیومی به پتو لاستیکی منتقل می‌شود و سپس روی کاغذ می‌رود. از آنجایی که محتوای چاپی هرگز با صفحات آلومینیومی تماس پیدا نمی‌کند، باعث افزایش طول عمر آنها نیز می‌شود. به همین دلیل چاپ افست می‌تواند بطور مداوم تصاویر با کیفیت بالا را تولید کند.

چاپ افست بهتر است برای کارهای حجم زیاد استفاده شود. به دلیل هزینه‌های راه‌اندازی و زمان، برای کارهای کوچک مقرون به صرفه نیست. این چاپ بر روی سطوح صاف استفاده می‌شود و زبری و نرمی سطح اهمیتی ندارد.

نکته:

اگر می‌خواهید چاپ 4رنگ و چاپ 3رنگ با رنگ‌های PMS داشته باشید، لیتوگرافی گزینه مناسبی برای شما است.

زینک چیست؟ در چاپ افست به طور معمول از چهار رنگ استفاده میشود که در نرم افزار های گرافیکی آن را با عنوان cmyk channels میشناسند. هر کدام از این کانال های رنگی وظیفه نمایش یک رنگ را دارند که در کنار هم قرار گرفتن هر کدام از این کانالها یک تصویر تشکیل میشود. زینک ها همان کانال های رنگی در نرم افزارها میباشند اما بصورت فیزیکی. این اطلاعات روی ورقه های آلمینیومی در لیتوگرافی انجام میشود که انواع مختلفی دارد و شامل 4 رنگ Cyan (آبی آسمانی)، Magenta (سرخآبی یا قرمز)، yellow (زرد) و مشکی black میباشد. با این 4 رنگ میتوانیم یک تصویر رنگی بر سطح کاغذ یا هر متریالی داشته باشیم.

2) چاپ دیجیتال (Digital Printing)

در چاپ دیجیتال، متن یا تصویری که قرار است چاپ شود به طور انحصاری مستقیماً از فایل‌های دیجیتال می‌آید و صفحه چاپی وجود ندارد. چاپ دیجیتال شامل طیف وسیعی از روش‌ها با استفاده از چاپ جوهر‌افشان یا چاپ لیزری است. در چاپ جوهر‌افشان، جوهر در واقع به صورت جت بر روی سطح چاپ شده حرکت می‌کند. چاپ لیزری از لیزرهایی که به سرعت در حال حرکت هستند برای انتقال جوهر پودری (به نام تونر) روی کاغذ استفاده می‌کند. چاپ دیجیتال یک روش چاپی مقرون به صرفه و سریع است.
بر خلاف سایر روش‌های چاپ، چاپ دیجیتال برای کارهای کوچک، از جمله چاپ یک صفحه، عالی است. این روش چاپ برای استفاده تجاری و خانگی بسیار محبوب است.

نکته:

چاپ دیجیتال به دلیل سرمایه‌گذاری، ابزار کمتر و فرآیند چاپ سریع، اولویت اول تولیدکنندگان محصولات است.

3) چاپ سیلک یا چاپ صفحه نمایش (Silkscreen Printing Or Screen Printing)

چاپ سیلک یا چاپ روی صفحه با استفاده از شابلون یا صفحه مش و جوهر انجام می‌شود. در این روش جوهر را بر روی صفحه مش یا شابلون ریخته و با فشردن جوهر بر روی شابلون از طریق روزنه ها شکل و یاالگو مورد نظر بر سطح انتقال پیدا می‌کند.
چاپ سیلک یا صفحه نمایش یک روش قدیمی است که، دقت و کیفیت چاپ‌های مدرن را ندارد اما برای کارهای تک رنگ مناسب است.

نکته:

چاپ سیلک یکی از بهترین انتخاب‌ها برای ساخت بر روی بسته بندی‌های از پیش ساخته شده و اقلام تبلیغاتی است. بسیاری از صاحبان برند، این چاپ را برای اقلام تبلیغاتی و بسته‌بندی‌های از پیش ساخته شده، انتخاب می‌کنند.

4) چاپ فلکسوگرافی (Flexography Printing)

چاپ فلکسوگرافی نسخه مدرن چاپ لترپرس است و معمولاً برای چاپ، روی سطوح ناهموار استفاده می‌شود. در این سبک چاپ از جوهرهای نیمه مایع با قابلیت خشک شدن سریع و برای کارهایی با حجم بالا قابل استفاده است.
از این چاپ اغب در مواردی چون: بسته‌بندی و برچسب‌ها (مانند: کیسه‌های پلاستیکی، کارتن‌های آب‌میوه، فنجان‌های یکبار‌مصرف و بسته‌بندی نوار شکلات) و هر چیزی که دارای الگوهای پیوسته باشد مانند: کاغذ دیواری و بسته‌بندی هدیه استفاده می‌شود.

نکته:

اگر یک گزینه چاپ مقرون به صرفه می‌خواهید که برای هر دو نوع جوهر، جوهرهای روغنی و جوهرهای مبتنی بر آب بهترین کارایی را داشته باشد، فلکسوگرافی گزینه مناسبی برای کسب و کار شما است.

5) چاپ عریض (Large Format)

چاپ لارج فرمت با نام چاپ عریض در صنعت بسته‌بندی شناخته شده است. این نوع چاپ برای پوستر، نمودار نقشه‌های بزرگ، نمایشگر فروشگاه‌ها، دیوارهای پانل نمایشگاه‌های تجاری، بنرها، طرح‌های اولیه و تبلیغات در مقیاس بزرگ، مانند: روکش‌های ساختمانی، بهترین است. تمامی این موارد را نمی‌توان با چاپگرهای دیجیتال کوچک، چاپگرهای جوهرافشان و سایر چاپگرها چاپ نمود. این‌ها فقط با استفاده از چاپ با فرمت بزرگ انجام می‌شوند.

نکته:                

چاپ با فرمت بزرگ را برای پروژه‌های با کیفیت بالا و در مقیاس بزرگ، مانند: بروشور، فلز، وینیل سخت و بنرهای وینیل انتخاب کنید.

6) چاپ سه بعدی (3D Printing)

چاپ سه بعدی روشی است که در سال‌های اخیر به شدت از آن استقبال شده است. همه پرینترهای سه بعدی اساساً به یک روش کار می‌کنند. آنها یک مدل دیجیتالی را با افزودن یک لایه در یک زمان به یک جسم فیزیکی سه بعدی تبدیل می‌کنند. هیچ ابزار خاصی ندارد، زیرا این قطعه مستقیماً بر روی سکوی ساخته شده لایه به لایه ساخته می‌شود. این فرآیند همیشه به یک مدل سه بعدی دیجیتال نیاز دارد، زیرا این طرح اولیه جسم فیزیکی است. سپس مدل توسط نرم‌افزار چاپگر به لایه‌های نازک و دو بعدی تقسیم می‌شود. پس از این به مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها در زبان ماشین (G-code) برای چاپگر تبدیل و اجرا می‌شود.

نکته:                             

چاپ سه بعدی سازگار با محیط زیست است و هدر رفتن مواد را به حداقل می‌رساند. همچنین برای بسته بندی محصول با مقوا و پلاستیک PVC بسیار محکم و سبک است. چاپ سه بعدی بر صنعت بسته بندی حکومت می‌کند و در هر زمینه‌ای، چه لوازم آرایشی و چه خرده فروشی، تقاضا دارد.

7) چاپ روتوگراور یا گراور (Rotogravure)

چاپ روتوگراور که بعنوان گراور نیز شناخته می‌شود، در درجه اول یک روش چاپ طولانی مدت، با سرعت بالا و با کیفیت است. روتوگراور، نوعی چاپ قلمی است که تصاویر دقیق و با کیفیتی را تولید می کند. این چاپ شامل حکاکی تصویر بر روی حامل تصویر است. در چاپ گراور، تصویر بر روی یک استوانه مسی حک می‌شود. زیرا، مانند افست و فلکسوگرافی از دستگاه چاپ چرخشی استفاده می‌کند. دستگاه‌های چاپ گراور سریع‌ترین و گسترده‌ترین دستگاه‌های پرس هستند که همه چیز را، از برچسب‌های باریک گرفته تا رول‌های کفپوش وینیل با عرض 12 فوت چاپ می‌کنند.
چاپ روتوگراور پرهزینه است اما تصاویر با کیفیتی ارائه می‌دهد. اما متن و نوشته را ناهموار چاپ می‌کند.

نکته:

اگر به دنبال چاپ فوری تصاویر برای کیسه‌ها و کارتن‌های تاشو هستید، چاپ روتوگراور بهترین گزینه برای شماست. بعلاوه، یک فرآیند 4 رنگ خیره کننده با رنگ‌های PMS ارائه می‌دهد. بنابراین، این نوع چاپ انتخاب بسیاری از تولید‌کنندگان محصول است.

8) چاپ ترموگرافی (Thermography Printing)

ترموگرافی به عنوان چاپ مرکب برجسته نیز شناخته می‌شود. یک عنصر رنگارنگ مقرون به صرفه برای دستیابی به جلوه‌ای مشابه با نوع چاپ برجسته و حکاکی است. این نوع چاپ بطور گسترده برای جذاب کردن بسته‌بندی استفاده می‌شود. بنابراین; این یک فرآیند ترجیحی است که ارزش هر قطعه چاپی را افزایش می‌دهد. اصولاً ترموگرافی فرآیند تخصصی است که جوهرهای چاپ افست را با رزین پودری که پخته می شود ادغام می‌کند.
از چاپ ترموگرافی بیشتر بر روی جعبه کارت عروسی، جعبه کارت ویزیت، کارت تبریک، جلد گزارش، بسته‌بندی و لوازم تحریر استفاده می‌شود.

نکته:

دو نوع کاغذ بدون روکش و یا با روکش را برای چاپ ترموگرافیک می‌توانید انتخاب کنید. کاغذ بدون روکش کنتراست عالی و جذاب با ظاهری براق به جعبه بسته بندی شما می‌دهد. 

9) چاپ لترپرس (Letterpress Printing)

به تکنیک چاپ لترپرس در زبان چاپ صنعتی، چاپ برجسته و چاپ تایپوگرافیک نیز گفته می‌شود. این روش چاپ برجسته، در اوایل قرن بیستم در صنعت معروف شد. این چاپ عمدتاً یک فرآیند هنری است که به طور گسترده برای نسخه‌های مجلل کتاب‌ها، کارت‌های ویزیت، پروژه‌های هنری محدود و دعوت‌نامه‌های عروسی استفاده می‌شود. لترپرس سریع و با کیفیت عالی چاپ وتولید می‌شود.

10) چاپ اِل ای دی یو وی یا (LED UV Printing)

چاپ LED با اشعه ماوراء بنفش، روشی است که به دلیل چاپ با کیفیت بسیار بالا و زمان‌های برگشت سریع، به طور فزاینده‌ای در بین مشاغل محبوب شده است.
چاپ
LED UV نوعی چاپ دیجیتال است که از نورهای UV (فرابنفش) برای خشک کردن جوهر در حین چاپ استفاده می‌کند. فرآیند خشک کردن، که به عنوان پخت UV نیز شناخته می‌شود منحصر به فرد است؛ و آن را از سایر روش‌های چاپ متمایز می‌کند. زیرا آنی است و از فرو رفتن جوهر در مواد جلوگیری می‌کند. در نتیجه دیگر لازم نیست منتظر خشک شدن جوهر بمانید، و این موضوع باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود و رنگ‌ها بسیار واضح‌تر و شفاف‌تر به نظر می‌رسند.
چاپ
LED UV سازگار با محیط زیست است. زیرا انرژی کمتری نسبت به ماشین‌های چاپ سنتی مصرف می‌کند و بر خلاف بسیاری از روش‌های دیگر، به نوع استوک (مواد چاپی) یا کارهای چاپی خاص محدود نمی‌شود.

از چاپ LED UV برای طیف گسترده‌ای از پروژه‌ها از جمله بروشور، کاتالوگ و پوستر استفاده می‌شود. به دلیل خشک کردن فوری جوهر و تولید رنگ‌های روشن و زنده، می‌تواند یک محصول معمولی را به محصولی لوکس و باکیفیت تبدیل کند.

11) چاپ چوبی یا برش چوب (Woodblock OR Wood-Cut Printing)

چوب‌تراشی قدیمی‌ترین تکنیک نقش برجسته یا خاتم است. در این نوع چاپ، تخته چوب مورد استفاده با نقوش طرح‌های خاصی با سطح برجسته تراشیده شده است. سپس به یک غلتک نیاز است تا طرح های بلوک چوبی را به درستی جوهر کند. سپس از این بلوک به عنوان مهر بر روی کاغذی که می خواهید طرح های خود را در آن قرار دهید استفاده می‌شود. این گونه چاپ‌ها در گذشته برای چاپ جعبه‌های مقوایی، پاکت‌های کاغذی و پارچه‌ها استفاده می‌شد.

12) چاپ جوهر افشان (Inkjet Printing)

چاپگر جوهر افشان برای نیازهای خانگی معروف است، اما همچنان در صنعت بسته بندی بطور گسترده استفاده می‌شود.
این نوع چاپ با پاشیدن دقیق هزاران قطره جوهر روی کاغذ، تصویری عالی و گویا ایجاد می‌کند. این قطره‌ها از نازل‌های یک هد چاپ بیرون می‌آیند تا روی کاغذ قرار بگیرند یا جایی لازم باشد. یک کاغذ از میان غلتک‌ها قرار می‌گیرد و سر آن به سمت جلو و عقب روی کاغذ حرکت می‌کند تا جوهر با دقت چکه می‌شود تا طرح مورد نظر بدست‌آید.
این روش بسیار ساده و آسان تر از چاپ لیزری است، اما امکان لکه دار شدن رنگ ها وجود دارد. شما می‌توانید از این تکنیک چاپ روی مجموعه وسیعی از مواد؛ مانند: بوم، کاغذ، مقوا، کف پلاستیکی، فلز و حتی درب استفاده کنید. چاپ جوهر افشان برای پوسترها، بروشورها، و تابلوها بسیار استفاده می‌شود. همچنین بهترین گزینه برای چاپ کوتاه و کتاب‌های کوچک است.

نکته:

چاپ جوهر افشان اخیراً در بین مارک‌ها محبوب شده است، زیرا به خوبی با هر نوع جوهر سروکار دارد. بنابراین می‌توانید با توجه به بودجه خود و بهترین چاپ هر نوع ماده‌ای را انتخاب کنید.

13) چاپ حکاکی (Engraving Printing)

حکاکی قدیمی‌ترین روش، مانند چاپ روی چوب است. یا می‌توان گفت قدیمی‌ترین روش چاپ قلمی است که شامل کنده‌کاری فلز برای ساختن طرح مورد نظر روی کاغذ است. این نوع چاپ در صنعت بسته‌بندی از محبوبیت کافی برخوردار نیست. با این حال، هنوز هم می‌توان ایده‌های زیادی از این سبک چاپ برای بسته‌بندی مدرن امروزی گرفت.

نکته:

اگر می‌خواهید تأثیری همیشگی به ظاهر جعبه خود بدهید، بیشتر از طرح چاپ حکاکی برای بسته بندی خود استفاده نمایید.

14) چاپ لیزری یا زیروگرافی (Xerography OR Laser Printing)

چاپ زیروگرافی یا لیزری کاملاً شبیه به یکدیگر است. در چاپ زیروگرافی، تصویری که باید چاپ شود با انتخاب دقیق یک فلز سیلندر شارژ (بعنوان درام)، تشکیل می‌شود.
از این گونه پرینترهای لیزری در ادارات و مغازه‌های لوازم تحریر برای چاپ کتاب و بروشورها و انواع دیگر اسناد استفاده می‌شود. یکی از مواردی که باعث می‌شود زیروگرافی از چاپ لیزری جدا شود، این‌است که
Xerography از نور برای تولید یک کپی از هر سند روی درام یا سیلندر تصویر استفاده می‌کند. چاپ‌های لیزری از لیزر برای ایجاد یک تصویر دیجیتال بر روی درام تصویر استفاده می‌کند. یعنی می‌توانید چاپ لیزری را در نوع چاپ دیجیتال قرار دهید.

نکته:

اگر نیاز به چاپ چندین سند دارید، باید یک دستگاه چاپگر Xerography را برای خود تهیه نمایید، تا در وقت گران‌بهای خود صرفه جویی کنید.

15) چاپ اچینگ (Etching Printing)

چاپ اچینگ مشابه با  چاپ حکاکی، نوعی قدیمی از قلم‌زنی یا نقش برجسته است. در این فرآیند از یک اسید قوی یا ماده خشک برای حل کردن سطح فلز استفاده می‌شود. یکی از مواردی که حکاکی را از اچ تغییر می‌دهد، استفاده از مواد شیمیایی به جای فعالیت بدنی برای حک کردن طرح از طریق فرورفتگی‌ها و قطعات فلزی است.

نکته:                          

چاپ اچ را جایگزین چاپ حکاکی کنید. چاپ اچ، زمان و تلاش فیزیکی کمتری نسبت به حکاکی دارد. همچنین، می‌توانید از الگوهای طراحی اچ با هر نوع چاپ دیگری استفاده کنید.

16) چاپ فویل (Foil Printing)

تصویربرداری فویل نوعی چاپ جدید است که زیبایی و ظرافت کار شما را افزایش می‌دهد. چاپ فویل، یک تکه اضافی با استانداردهای چاپ بیشتر است. مانند خاتم، لیتوگرافی، شابلون و نقش برجسته. اساساً چاپ فویل فرآیندی است که در آن از گرما برای فشار دادن کاغذهای فویل فلزی استفاده می‌شود تا طرحی خیره‌کننده و عالی بر روی سطح کاغذ ایجاد شود. این نوع چاپ ظاهری متمایز ارائه می‌دهد که گرافیک و طرح‌های براق را بر روی مواد مختلف ایجاد می‌کند. چاپ فویل نتایج درخشان و باورنکردنی، در خصوص جذب مخاطبان هدف دارد.

نکته:

فویل داغ بهترین انتخاب برای تولید‌کنندگان محصول برای ارائه ظاهری زیبا است. اما فویل سرد به دلیل داشتن قابلیت‌های دوستدار محیط زیست، روز به روز طرفداران زیادی پیدا می‌کند.

17) چاپ برجسته (Emboss Printing)

چاپ برجسته به طرح، متن، لوگو و سایر اطلاعاتی که می‌خواهید روی محصول و بسته‌بندی آن چاپ کنید، ظاهر برجسته‌ای می‌دهد. برای برجسته شدن از یک قالب استفاده می‌شود. با استفاده از تکنیک چاپ برجسته، می‌توانید جلوه‌ای سه‌بعدی ایجاد کنید تا مخاطب هدف را درگیر کنید. همچنین تأثیر زیادی در افزایش فروش دارد.

نکته:

جلوه بسته‌بندی را چاپ برجسته انتخاب کنید تا محصولات خود را ارزشمند و در صنعت برجسته کنید. زیرا مشتریان کیفیت محصولات را از روی ترکیب بسته بندی و شکل ظاهری تعیین می‌کنند.

18) چاپ دبوس (Deboss Printing)

چاپ دبوس نقطه مقابل نقش برجسته است. اصلی‌ترین چیزی که آنها را از برجستگی متمایز می کند، سطح فرورفته است. شما می‌توانید این تکنیک چاپ را با هر نوع چاپ دیگری ادغام کنید. بطور مثال می‌توانید قسمت‌های فرور فته را چاپ فویل بزنید تا ظاهری جذاب‌تر پیدا کند. همچنین می‌توانید از این نوع چاپ برای قرار دادن، لوگو، نام تجاری و سایر متن‌ها استفاده کنید.

نکته:

این روش بیشتر در کارت‌های ویزیت یا نام تجاری دیده می‌شود که با ورق های طلا یا نقره تزئین شده‌اند.

blank

19) UV الگوی نقطه‌ای (Spot UV Pattern)

الگوی نقطه‌ای UVیک راه عالی برای افزایش ظاهر کاریزماتیک بسته بندی محصول شما است. استفاده از الگوی نقطه‌ای UV، توجه مشتری را به قسمت خاصی از جعبه جلب می‌کند که عالی به نظر می‌رسد. الگوهای UV دو نوع دارند: اشعه ماوراء بنفش مسطح نقطه‌ای و نوع دوم، الگوی UV نقطه‌ای برجسته. اساساً، Spot UV یک پوشش صاف از یک لایه براق بر روی نقطه‌ای است که می‌خواهید پوشش‌های، با کیفیت بالا را لمس کنید. مطابق میل شما از سوی دیگر، اشعه ماوراء بنفش نقطه برجسته نیز همین فرآیند است، اما اشعه ماوراء بنفش اعمال شده به محصول روی سطح خودنمایی می‌کند. بنابراین، هنگامی که انگشت را روی کارت قرار می‌دهید، سطح برجسته پوشش را احساس خواهید کرد.

نکته:

پوشش فرابنفش را به عنوان مسیری درخشان برای ایجاد بسته بندی، آرم و کارت ویزیت محصول خود برای رونق بخشیدن به کسب و کارتان جذاب و دوست داشتنی بدانید.

چگونه چاپ مناسب را برای بسته بندی محصول خود انتخاب کنید؟

انتخاب چاپ مناسب برای بسته بندی کار آسانی نیست. اگر می‌خواهید چاپ بسته بندی، کامل و بدون عیب و نقص را انتخاب کنید، باید نیازهای محصول خود را بدانید. در ادامه چند مرحله وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا روش چاپ را به آسانی انتخاب کنید.

  • باید بدانید که محصول شما نیاز به چه جنس بسته دارد.
  • باید بودجه خود را بررسی کنید، تا بدانید می‌خواهید به چه میزان برای چاپ سرمایه‌گذاری کنید.
  • چاپ مناسب و سازگار با محیط زیست را برای بسته بندی خود انتخاب کنید.
  • بهتربن نوع رنگ را انتخاب کنید.

حال با توجه به بودجه و بررسی تمامی جوانب به راحتی انتخاب کنید که می‌خواهید با چه روشی برای خود بسته بندی چاپ کنید.

سخن پایانی

سلام دوست عزیز. این مقاله توسط آژانس بالی نوشته و تألیف شده است. در صورت رضایت و مفید بودن، این مطلب را به‌همراه ذکر منبع با دوستان خود به اشتراک بگذارید. در خصوص طراحی بسته بندی و تبلیغات کسب و کار خود با آژانس بالی در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed